- Štítky blogu
- Vlasová kosmetika
- Péče o vlasy
- Složení kosmetiky
- Kosmetický lexikon
- MedaVita
- Vlasy
- Novinka
- Salerm
- Salerm Cosmetics
- Keratin
- Medavita
- Přírodní složka
- Styling
- Vypadávání vlasů
- desinfekce
- Poškozené vlasy
- Péče o délky
- Péče o pokožku
- Zima
- glycerol
- Hedvábí
- alkohol
- Protein
- Hedvábné proteiny
- Pevnost vlaů
- čistící gel na ruc
- dezinfekce
- Hebkost vlasů
- Coronavirus
- Koronavirus
- antbakteriální gel
- Péče o pleť
- COVID-19
- karanténa
- Akné
- Cotril
- Pleťová kosmetika
- Tělová kosmetika
- Blog
- Suché vlasy
- Řídnutí vlasů
- Lotion Concentree
- Idol Man
- Soutěž
- Léto
- Aloe Vera
- Byotea
- Osaine
- Biokera
- Úvod
- BLOG
- Vlasová kosmetika
- Hedvábné proteiny ve vlasové kosmetice
Hedvábné proteiny ve vlasové kosmetice
Základní strukturální jednotkou vlasů jsou proteiny. Konkrétně keratin. Keratin vlasům propůjčuje sílu, ochranu a strukturu. Vlivem chemických ošetření, nadměrným teplem a dalšími vlivy se keratin postupně ve vlasech rozkládá. Vlasy tak ztrácejí svou strukturu a pevnost. V minulých letech výrobci kosmetiky směřovali svou pozornost na navrácení keratinu do vlasů. Na trh byla uvedena celá řada keratinových ošetření. Velká z nich je založena na chemickém procesu doprovázeném vysokými teplotami – zažehlování keratinu do vlasů. Což může v konečném důsledku ještě více poškodit strukturu vlasů a dehydratovat ji. A právě zde nastupují do vlasové péče hedvábné proteiny (Silk protein). Hedvábné proteiny díky vysokému obsahu cysteinu, který je základní aminokyselinou keratinu, posilují a zpevňují vlasový stonek. Hedvábné proteiny můžete nalézt v šampónech, kondicionérech i maskách na vlasy určené pro péči o poškozené vlasy a vlasy vystavované vysokým teplotám.
HYDRATACE a POSÍLENÍ. Hedvábné proteiny vynikají enormní schopností zadržovat vodu. Dodávají tak vlasům potřebnou dávku hydratace, posilují vlasovou strukturu a zmírňují projevy poškození vlasů.
Odkud pochází hedvábné proteiny?
Jistě každý z nás již zažil pocit luxusu a jedinečnosti hedvábí. Na dotek příjemně hladké, hebké a lehké, v létě chladí a v zimě hřeje. Hedvábí se získává z výměšků a kokonů bource morušového (bombyx mori). Bourci morušoví původem z Číny, Japonska a Brazílie vyměšují vlákno plné enzymů. V průběhu 3 až 8 dnů. Bourec morušový vyměšuje ze svých slinných žláz fibroin – lepkavý tekutý protein. Dvojice výměšků na vzduchu tuhne a vytváří dvojici textilních vláken. Následně bourec morušový vyměšuje sericin, pojivo, které obě vlákna drží phromadě. Při stavbě svého kokonu pro vylíhnutí v motýla, bourec morušový krouží ve tvaru osmičky asi 300 tisickrát a vyrobí přibližně 1 kilometr hedvábného vlákna (filament).
Ve vlasové kosmetice se používají hydrolyzované hedvábné proteiny. Hydrolýza představuje chemický proces, při kterém se za přidání vody původní složka dělí na menší aktivní částice. Díky své nízké molekulové hmotnosti se hydrolyzované hedvábné proteiny snadno přidávají do produktů vlasové péče a lehce pronikají do hloubky vlasového stonku, namísto, aby se hromadily na povrchu vlasů. Při pronikání do vlasové struktury hedvábné proteiny podporují elasticitu vlasů, čímž posilují odolnost proti jejich poškození.
V pozadí vědy: Hebkost a síla
Studie prokázaly, že hydrolyzované proteiny hedvábí díky své optimální molekulární hmotnosti zvyšují hebkost vlasů a podporují jejich pevnost. Hedvábné proteiny o vyšší molekulové hmotnosti jsou velmi často přidávány do pečujících produků pro suché a poškozené vlasy. Díky své vysoké molekulové hmotnosti mají filmogenní účinky a podporují tak zadržování vlhkosti ve vlasovém stonku a zabraňují dehydrataci. Velmi často se také používá kombinace hedvábných proteinů o různé molekulární hmotnosti. Malé molekuly volných hedvábných aminokyselin spolu s hedvábnými oligopeptidy, které mají vyšší molekulární hmotnost, hloubkově hydratují vlas zevnitř, posilují strukturu suchých a poškozených vlasů a chrání vlasy před dalším poškozením externími vlivy (například kondicionér Salerm 21). Nízká molekulární hmotnost aminokyselin umožňuje pronikání do poškozených i nepoškozených vlasových vláken a tím doplňovat aminokyseliny do povrchové vrstvy
I při velmi nízké vzdušné vlkosti (suchý vzduch) mají hedvábné proteiny vysoky stupeň absorbce vody ze vzduchu. Hedvábné proteiny přijímají vzdušnou vlhkost a uzamykají ji ve vlasech. Hedvábné proteiny jsou schopny zadržet až 10 000 krát více vody než samy váží, čímž podporují nejen rovnovážnou hydrataci vlasů, ale také zlepšují jejich pevnost a odolnost.